SMAKI MŁODZIEŻY –WARSZTATY PROMUJĄCE ZAWODY ZWIĄZANE Z BRANŻĄ SPOŻYWCZĄ
W październiku uczniowie klasy 7b w ramach realizacji treści doradztwa zawodowego udali się do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego na warsztaty lepienia pierogów. Zanim jednak młodzież zakasała rękawy miała okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną placówki, którą w ciekawy i przystępny sposób przedstawiła pani Aleksandra Berezowska-Ciołek, doradca zawodowy ZSPS. Następnie udaliśmy się do pracowni, gdzie oczekiwał nas szef kuchni, pan Wojciech Wojtkowiak, z przygotowanym ciastem pierogowym i odpowiednimi dodatkami, do wyboru farsz serowy, owocowy i mięsny. Uczniowie zaopatrzeni w fartuchy, rękawiczki i oczywiście wałki rozpoczęli kulinarną przygodę. Podzieleni na mniejsze grupy najpierw wałkowali ciasto na odpowiednią grubość, wykrawali kółka, a następnie nakładali farsz, zlepiali brzegi i gotowe pierogi wrzucali do gotującej wody. Dla niektórych, mniej wprawionych, praca w kuchni okazała się być niemałym wyzwaniem sprawnościowym(!). Na koniec nadszedł czas na degustację – było i słodko, i wytrawnie, ale przede wszystkim bardzo smacznie!
Dziękujemy za możliwość uczestniczenia w tak interesującym wydarzeniu i mamy nadzieję, że to początek naszego poznawania „świata zawodowców”.